portret_gray_brightbyRalph

Als architect ben ik elke dag creatief. Met klein werk en met groot werk. De wereld van de architectuur is prachtig, en is het is fascinerend om te zien hoe architectuur en onze gebouwde omgeving ons welzijn voor een groot deel  beïnvloeden en bepalen. Of we willen of niet, we zijn onlosmakelijk verbonden met de fysieke wereld om ons heen. Het is een heel groot voorrecht om daarmee bezig te zijn.

Vanuit dezelfde passie en fascinatie is byRalph ontstaan, een apart label binnen Ralph Janssen Architecten dat zicht richt op het kleinere schaalnivo, met meubels op maat, zowel in opdracht als vrij werk. Bindend met de architectuur is vooral het creatieve bezig zijn. Iets bedenken dat er voorheen nog niet was, is ongeveer het mooiste wat er is. Ik vind het een uitdaging om iedere keer weer te beginnen met een schone lei en iets te maken dat eigenzinnig, verrassend en inspirerend is. Nooit gewoon, want gewoon is niet goed genoeg.

De inspiratie komt vaak onverwacht en op de meest toevallige momenten en plekken. In iets wat ik zie of in iets wat ik hoor. Hoe gedachten ontstaan en zich vormen tot beelden is eigenlijk niet uit te leggen, maar het gebeurt altijd weer, en op allerlei manieren. Ik denk dat het allemaal begint met verwondering. Verwondering is de onmisbare schakel tussen de wereld ervoor en de wereld erna.

Maar de allerbelangrijkste drijfveer is dat ik er zelf plezier in heb. Als dat er niet is, is er niks.


 

 

 byRalph is als startende onderneming gevestigd op de Campus Fioretti. De Campus Fioretti is een verzameling van jonge bedrijven en ondernemers in een voormalig schoolgebouw in Sint-Oedenrode. Een inspirerende plek om te zijn en om te werken. De Campus Fioretti is een  initiatief van het Starterscollectief Sint-Oedenrode (waarvan ik bestuurslid ben), de gemeente Sint-Oedenrode en woningbouwvereniging Wovesto.


byRalph werkt duurzaam samen met meubelmaker Cees van Heist. Cees maakte ondermeer de leestafel voor de seats2meetruimte van de Campus Fioretti, en ook alle meubilair voor het nieuwe gemeenschapshuis de Loop’r in Olland.

Ralph Janssen